V.12 Bör vi använda "hen"?

Jag och Bea bestämde ganska tidigt att vi inte skulle använda "hen" som könsneutralt pronomen i vår barnbok. Vi kom överens om att det var en skillnad mellan det biologiska och det sociala könet och att det var det sistnämnda vi endast skulle fokusera på, och att ”han” och ”hon” fick vara kvar på grund av att en biologisk och fysisk skillnad alltid kommer att finnas mellan en "han" och "en hon".

Nu tittade jag på veckans avsnitt av Babel, där de hade ett inlägg om användandet av ”hen”. Mycket av diskussionen handlande om just den praktiska nyttan av ordet (i formella sammanhang är det ju faktiskt smidigast att skriva ”hen” istället för ”han eller hon”, som exempel) men även om hur just användandet av hen kan påpeka könsrollerna mer, trots syftet som könsneutralt alternativ. Detta tror jag mest beror på att vi idag inte är öppna för ordet, och att det skapar osäkerhet hos människor när de läser det. För väldigt mycket i vårt språk är uppbyggt så vi lätt kan skilja på könen. Som syster och bror t.ex, varför är det egentligen relevant vad för kön mitt syskon har om jag berättar det för någon? och detta finns det tusen exempel på, hur vi varje dag skiljer på könen utan någon som helst egentlig anledning.

I vårt samhälle ökar jämställdheten långsamt men säkert. Att i Sverige säga att män är bättre än kvinnor, eller att endast kvinnor bör stanna hemma med barn är oerhört tabubelagt. Men, i vi skiljer på män och kvinnor varje dag i vårt språk med ord utan den minsta laddning. Trots det när vi nu (äntligen?) har fått ett ord, ett pronomen, som faktiskt kan likställa män och kvinnor så möts det med väldigt starka reaktioner.

Som jag ser det så är ordet ”hen” idag endast ett tillägg till språket, och är inte där för att utkonkurrera ”han” och ”hon” (i alla fall inte i nuläget). Ordet för mig är så otroligt intressant, och även om jag tycker att vårt beslut om att behålla de icke könsneutrala pronomen är bra, så blir jag lite sugen på att kanske experimentera lite med ”hen”. Kanske testa att använda det, och egentligen speciellt att testa reaktionerna på barn och höra vad dem säger för hur ser just dem på ämnet nu? och hur kommer det se ut när dem blir vuxna?

(sveriges första barnbok som använder "hen")

//Alice


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0