v. 49 Nya metoder
Det här är en återskapad logg. Nu när jag skulle återskapa från de här veckorna så började jag titta på vilka böcker jag läst och analyserat och tänkte skriva in dem. Sen drogs jag in på facebook (som man så lätt gör), och insåg då att jag gjort mycket projektarbete relativt omedvetet. Jag har, under hela det här året egentligen, aktivt länkat, kommenterat, diskuterat, rasat, älskat, frågat och tyckt kring olika genusrelaterade ämnen. Det har varit allt från youtubeklipp till bilder till nyhetsartiklar. Jag insåg att jag flitigt länkat detta i min privata blogg och på min facebook, men aldrig kopplat till projektet! Ytterst korkat. Nu har jag försökt leta fram det material jag läst och använt under hösten och ska försöka använda det här. Jag är helt övertygad om att diskussionerna jag haft med andra via nätet om en viss reklam har gett mig lika mycket till projektet som när jag läst facklitteratur. Genusfrågan är ju trots allt till stor del en tolkningsfråga.

Vi kan börja med det här klippet. I korta drag handlar det om att LEGO, som är stämplat som en pojkleksak, har satsat stora pengar på att marknadsföra lego till flickor. Det hela resulterade i "LEGO friends", en barbievärld i legoformat. Jag uppmanar verkligen till att se det här klippet, tjejen som gör det är väldigt smart och har gjort ordentliga efterforskningar och det känns lite onödigt att återberätta hela klippet. Hon visar bland annat gamla satsningar på lego för flickor genom tiderna, projekt som alla har sett likadana ut. Allt i rosa och lila, mindre fokus på bygge och legogubbar som liknar barbies (snygga tjejer) istället för som de vanliga legogubbarna.
Men jag tyckte att något fattas här, det stämde inte riktigt med min bild av lego. Jag var tvungen och göra mina egna efterforskningar och hittade då den här reklamen från 70-talet:

Det är alltså inte förrän från 70-talet och framåt som detta "tjejlego" utvecklas. Varför? Hur kommer det sig att jämställdheten gått bakåt sedan dess? Jag antar att frågan var trendigare då, som miljömedvetenheten idag.
VDn för LEGO sa vid lanseringen av LEGO friends "we focused on creating a play experience centered on the joy of creation, while heeding the way girls naturally build and play". Det han hävdar är alltså att LEGO friends består av frisörsalonger och bagerier för att det är naturligt för flickor att leka så. Han menar alltså att det är genetiskt. Är det alltså onaturligt för en tjej att bygga en brandstation som finns i vanliga LEGO city? Nej, det tror jag verkligen inte. Än en gång ser vi bara ett tydligt exempel på hur samhället vi lever i cementerar könsnormerna. Genom val av färg, form och historia har de skapat två separata världar för flickor och pojkar från fem år.


En av de sakerna jag ändå tycker är värst är att barnen inte själva väljer sitt fack från början. Nej, vad unga barn tilltalas av formas av deras tidigare erfarenheter. Det är därför arbete mot ett genusneutralt samhälle är så fruktansvärt viktigt. När mamma/pappa/syster/farfar eller annan person köper flickan/pojken sitt första LEGO-paket visar de och lär barnet vilket paket som hör till "deras" kön. Stört men oundvikligt idag. Jag blir verkligen upprörd av sånt här, det finns inget syfte med att placera treåringar i fack. De skilda "lekvärldarna" leder ju också till att barnen bara leker med barn av samma kön, flickorna med sitt lego och pojkarna med sitt. På så sätt skapas redan här dåliga förutsättningar för skoltiden, gruppdynamiken blir bevisat sämre i de alldeles för vanliga könssegregerade klasserna, oavsett ålder.
Varför är då det här relevant för vårt projekt? Jo, det utmynnar i att skapa leksaker som både flickor och pojkar kan/får leka med. Leksaker som inte bygger på gamla normer. Det är just detta vi försöker göra med vår bok, skapa en bok om tjejer och killar för tjejer och killar. En bok som inte har en underbyggd agenda av hur en flicka respektive pojke ska vara. En bok som inte visar enisida uppmuntrade bilder av flickor som bakar och pojkar som leker med bilar. Samtidigt, som jag nämnt tidigare, handlar det om att visa att pojkar "får" leka med bilar, men det får flickorna med!
/Bea
Kommentarer
Trackback