V.5. Dags att börja rita!
Nu har jag och bea delat upp vår disposition i en storyboard, så vi kan se hur de olika "scenerna" i boken kan se ut. vi har bestämt färger på kläder och utseenden på barnen så jag nu kan börja skissa på de olika delarna. Som sagt så kommer jag ta huvudansvaret för illustrationerna och bea för texten, och nu ska vi båda två börja jobba mer på eget håll och sedan med jämna mellanrum stämma av vart vi är i processen och om vi stöter på problem eller liknande, så vi kan upptäcka i god tid om det är något vi vill ändra på.
Nu ser jag verkligen fram emot att börja skissa på bilderna och få en idé om hur boken kommer se ut!
V. 5 Vilgot och Elvira
Så heter huvudkaraktärerna i vår finfina bok. Idag har vi specifierat mer exakt vad som händer i boken, hur personerna ser ut, beter sig, etc. Det känns jättebra. I och med att jag är fullkomligt värdelös på att teckna har vi delat upp det så att Alice har huvudansvaret över teckningarna och jag har huvudansvaret för texten. Därav var dagens möte mycket viktigt, nu hart vi tillsammans detaljbeskrivit händelseförloppet och kan således göra våra två delar på egen hand.
/bea
V. 4 Veckans jobb
Idag har vi skrivit om vår mindmap till en mer konkret story i scener. Det krävs mycket tänkande för att hitta på en intressant historia som stämmer överrens med våra "krav", men jag känner mig väldigt nöjd med vad vi åstadkommit hittills. Vi har också tagit upp idén om ett samarbete med Fias projekt, diskussionsgruppen Fias fantastiska feministiska fredagar. Jag har varit där på varje möte hon hållit under hösten och det har gett mig många bra uppslag och tankar gällande genus. Således har vi tre tänkt att FFFF-gruppen ska få läsa, kritisera och utvärdera ett utkast till vår bok. Det kommer bli väldigt bra tror jag, det blir både ett väldigt bra uppslag att diskutera för Fia, och vi kan få mycket åsikter och hjälp av insatta personer.
V.3 Idéskiss till boken!
Efter ett par timmars diskuterande har vi lyckats utforma en idéskiss. I och med det har vi nu ett första utkast till vår handling, vilka huvudkaraktärerna ska vara etc. I och med att vi försöker skriva en genusneutral bok krävdes långa diskussioner och mycket eftertanke för att försöka skapa en/flera bra huvudkaraktärer. Till exempel har vi diskuterat barnens ålder, etnicitet och kön; Ska vi använda hen? Är det genusneutralt att använda han/hon? Hur skriver man genusneutralt med genuspronomen? Vi kom överrens om att vi ska använda han/hon därför att dessa genuspronomen anspelar på det biologiska könet. Vi känner därför att vi kan ha kvar han/hon eftersom det är det sociala könet som enligt oss bör neutraliseras. I våra ögon handlar det om lika villkor för alla oavsett kön, inte ett regelrätt "könslöst samhälle", det är ju trots allt omöjligt.
/Bea och Alice
V.3 Okej, igång på riktigt.
Vi har tittat över vår tidsplan och båda känner oss ganska färdiga med efterforsknings- och analysstadiet. Vi är också lite nervösa över att inte hinna klart med boken i tid så vi har nu beslutat att sätta igång med barnboksarbetet direkt. Att prata med förlag och författare känner vi att vi kan göra när vi kommit igång om vi känner behov av det. Att göra det bara för sakens skull känns onödigt. Således, nu är det dags att spendera ett antal timmar på att försöka kläcka en bra idé till vår barnbok. Första steget är att läsa igenom allt vårt gamla material och fundera på en story.
V.2. Utvärdering (delvis gemensam)
Nu rä vi igång igen och börjar med en utvärdering av förra året.
Vad var bra?
Vi jobbar bra tillsammans och har haft många bra diskussioner som gett oss betydligt mer kött på benen i genusfrågan. Vi har följt tidsplanen men omvärderat slutprodukten lite (se tidigare inlägg) vilket vi känner oss väldigt nöjda med.
Vad kan vi göra annorlunda?
Från och med nu blir vårt arbete lite annorlunda i och med att det blir mindre analys och efterforskning var för sig och mer arbete tillsammans i och med att vi nu ska börja med vår bok. Således behöver vi från och med nu planera in längre tidi förväg när vi ska jobba projekt och prioritera detta högt på ett annat vis så att båda kan vara med.
Min egen insats?
Bea: Jag känner att jag utvecklats mycket, mina kunskaper är mycket bättre än innan och jag ser fram emot att börja med boken, även om det kommer bli svårt. Jag tycker att vi jobbat på bra och att jag lagt lagom mycket fokus och tid på projektet för att vi ska hålla oss till tidsplanen.
Alice: Jag tycker att vi har arbetat bra med analyserna och jag har utvecklat ett mer medvetet tänk kring genus i allmänhet, och inte bara inom barnbokslitteraturen. Nu behöver jag ta upp arbetet som blivit mindre prioriterat sedan barcelona och ta nya tag inför arbetet med själva slutprodukten, barnboken.