v. 43 Lov snart!

Idag har vi sammanställt lite av det vi kommit fram till under vår läsning, vi har också bestämt oss för att börja med analyserna efter lovet istället för den här veckan som planeringen säger. Vi kände att det var bättre att vi först blev klara med all vår litteratur för att sen kunna ta nya friska tag direkt efter lovet! Än så länge känner vi att projektarbetet flyter på bra, vi har haft mycket i skolan senaste veckorna men ligger ändå i fas vilket känns skönt.

v. 43

Var på Fias projektarbetsmöte i fredags, "fias fantastiska feministiska fredagar" för att få lite input om hur andra ställer sig i genusfrågor. Det Var grymt intressant och gav mig jättemycket! Framför allt gällande syn på barnuppfostran i Sverige och andra länder ur ett genusperspektiv. Vi satt i minst 2,5 timme och diskuterade det ena och det andra. Grymt värt, ska helt klart fortsätta gå! Kanske kan vi på ett av de sista mötena diskutera utkastet till vår bok?

v. 41 vilse i damdjungeln

Jag har läst delar av boken titulerad "Vilse i damdjungeln" av Bertil Nordahl. En intressant kontrast till de andra böcker jag läst. Han menar att killar idag växer upp i ett matriarkat då förskolan och skolan är så extremt dominerat av kvinnor. Detta i sin tur leder till att pojkarna blir bångstyriga och skrikiga i ett desperat försök att leva ut sin manlighet.
Nu läser jag en bok som heter "Genus vägar". Det är en antologi där ett gäng forskare från olika områden sammanfattar genusforskningen på sitt område. De mest intressanta delarna är biologi och litteratur (givetvis). Bland annat berättar Katarina Hamberg (forskare i medicin) om de test som har gjorts på biologiska skillnader mellan kön. Hon förklarar att skillnader har upptäckts, exempelvis att män är bättre på att kasta boll mot ett speciellt mål medan kvinnor är bättre på språk. Dock förklarar hon att dessa tester är intetsägande i och med att skillnaderna mellan olika individer med samma kön är extremt mycket större än mellan könen själva. Jag trodde att det faktiskt fanns vissa egenskapsskillnader bevisade gällande kvinnor och män så det här var väldigt välbehövt och intressant!

v. 41 Bearbetning av... kön?

Som Alice redan beskrivit känner jag att begreppet genus fortfarande innehåller en hel del frågetecken trots att jag snart harvat igenom alla mina böcker. Precis som hon nämnt ligger vårt fokus på det sociala könet, något som ändå är betydligt lättare att ta på än andra saker som begreppet genus innefattar. Böckerna jag läst har innehållit mycket jag redan visste, dock öppnar de hela tiden upp för nya perspektiv. Igår hade ja lång diskussion med min vän om hur vi ska uppfostra våra barn en vacker dag. Efter ett par timmar kom vi fram till att det inte finns någon lösning. Jag lade också märke till flera saker som har just med det sociala könet att göra som var svåra att komma ifrån. Samtidigt kände jag att jag verkligen lärt mig mycket redan så här tidigt i projektarbetet som jag kunde använda i diskussionen. Vissa delar av det sociala könet är lätta att motverka, exempelvis att flickor ofta hålls hårdare än killar gällande utetider och liknande, trots att riskerna för övergrepp är betydligt större för en kille än en tjej på natten.
Vi ska på en föreläsning om jämställdhet för barn i skolan om några veckor, det ska lbi väldigt intressant!

V.40. begreppet Genus.

Dessa veckor ska vi enligt vår projektplan ägna åt oss "fördjupning kring barnlitteratur, genus och jämlikhet", veckorna 39-42. Vecka 39 lånade vi olika litteratur kring ämnet men efter att ha läst i dessa böcker känner jag (Alice) att jag fortfarande inte har begreppet "genus" helt definierat. Därför har jag vänt mig till nationalencyklopedins hemsida, ne.se, för att från en erkänd och respekterad källa få en tydlig formulering på vad begreppet innebär.

Genus är det som vi benämner som det sociala könet, alltså det Bea och jag valt att fokusera på i vårt arbete. Genus handlar om det som i samhället anses vara manligt och kvinnligt. Genus är något konstruerat, alltså skapat av olika sociala och kulturella förutsättningar och som vi inte ärver biologiskt utan istället "lär oss" från äldre generationer, film, tv, litteratur osv.

Det är precis detta som jag och Bea har valt att undersöka, dock begränsat till inom barnbokslitteraturen för yngre barn.

v.40. Färdigställande av projektplan.

Efter att ha läst vår tidigare idéskiss och projektplan har vi kommit fram till att vi inte har några ändringar att tillföra. Vi tror att vår projektplanering kommer fungera bra och att den kommer vara fullt möjlig att följa för att sedan med god marginal kunna göra klart slutprodukten, vår barnbok. Idéskissen formulerar tydligt vad det är vi vill uppnå med vårt projektarbete och hur det ska genomföras och inte där heller finns det något vi vill tillägga eller ändra.
Därmed, istället för att återigen publicera vår projektplan så hänvisar vi till vårt tidigare inlägg, "V.37 Idéskiss och projektplanering" (kategori;allmänt).
//Alice, Bea och Barnen

RSS 2.0